Atelier Bram De Man is het in Brussel gevestigde meesteratelier van contrabasbouwer Bram De Man.
De activiteiten omvatten o. a.  het bouwen van nieuwe contrabassen, restauratie, klankoptimalisatie en set-up.


Nieuwe Contrabassen


Het vervaardigen van handgemaakte contrabassen is een omvangrijk proces. Doordat ze met zorg voor traditie en geschiedenis gebouwd worden, zijn de bassen uit ons atelier stuk voor stuk uniek. Van historische kopieën tot moderne interpretaties, in een geantiquiseerde of hedendaagse uitvoering; aandacht voor detail is van het hoogste belang. Omdat elk instrument in de eerste plaats ontworpen is om te klinken, kan elke persoonlijke verandering vooraf worden besproken. Wij bieden bovendien de mogelijkheid om een ​​kopie te maken van een bestaand instrument uit uw eigen collectie, of een 6-snarige, 5-snarige, 4-snarige, 3-snarige bas, voor klassiek of jazzgebruik.

 

Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken, onze koffie is warm en staat klaar.

Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas  Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas Contrabas


Restauratie


Contrabassen zijn fragiel en onderhevig aan een hoge, constante spanning. Ze zijn gevoelig voor barsten of vervormingen, en door hun omvangrijk formaat vaak onbeschermd tegen stoten. Er is echter zelden een staat waaruit een contrabas niet kan worden hersteld. De restauratie van oude instrumenten is dan ook een dagelijks continuüm in ons atelier; van het herprofileren van welvingen tot verhalzingen, van het repareren van barsten tot het retoucheren van vernis. Om de schade en de ideale restauratieprocedure per instrument correct te kunnen inschatten, wordt u uitgenodigd om een ​​afspraak te maken.


Klankoptimalisatie en Set-up


De werking van elk instrument wordt beïnvloed door veranderingen in de relatieve luchtvochtigheid, temperatuur en druk. Deze parameters in combinatie met de normale lineaire bewegingen van een contrabas kunnen een negatieve impact hebben op zowel klank als bespeelbaarheid. Aanpassingen aan de brug, bassbalk en stapel, evenals de snaren, staartstuk, eindpin, enz. bieden vele mogelijkheden om de klank per specifiek instrument te optimaliseren, teneinde het instrument in zijn maximale potentiaal te kunnen gebruiken.

 

We beschikken over een breed scala aan zorgvuldig geselecteerde producten voor gebruik in deze processen, per toepassing afhankelijk van het instrument.


Biografie


Bram De Man werd geboren in België, waar hij zijn eerste opleiding als contrabassist volgde. Op 18-jarige leeftijd werd hij toegelaten aan het Gentse Conservatorium, afdeling muziekinstrumentenbouw, waar hij afstudeerde met grootste onderscheiding en hem een legaat werd toegekend voor zijn onderzoek naar de D-violone en de vroege contrabas. Na deze studies reisde hij door Europa om zijn kennis en ervaring uit te breiden; van het observeren van de Hongaarse Tamburaški-bassen tot het bestuderen van historische instrumenten in Brescia, Cremona, Parijs, Oslo, Londen, etc. en werkend in gespecialiseerde ateliers in Wenen, Berlijn en Brussel.

 

Na deze jaren besloot hij terug te keren naar België om zijn atelier in Brussel te vestigen. Terzelfdertijd behoudt hij een nauwe band met Wenen als tweede thuis en werkplaats.


Filosofie


Als eigentijds maker en restaurateur ziet men elk historisch instrument als een uniek tijdsdocument. Het biedt een kans om de oude meesters te bestuderen, hun technieken te onderzoeken, de gebruikte materialen te zien en de manier waarop de instrumenten verouderen te observeren. Deze aspecten komen in ons atelier tot een synthese, bij het maken van onze contrabassen. Vanaf de eerste lijn op papier tot de stemming van de laatste snaar: elke stap is diepgeworteld in traditie.

 

Al het werk wordt uitgevoerd met zorgvuldig geselecteerde materialen, specifiek voor een bepaalde stijl of klank, met respect voor de honderden jaren die nodig waren om de bomen te laten groeien in een ideaal klimaat. De zeldzaamheid van deze materialen versterkt de noodzaak om het beste werk te blijven maken voor de meest veeleisende muzikanten.Contact


Adres: Place de Dinant 5
               1000 Brussel
                België

Bereikbaarheid: Trein - We bevinden ons op 5 minuten wandelafstand van het Brussel
                                                     Centraal Station.

                                   : Auto - Parkeerplaatsen zijn beschikbaar in de omliggende straten, met                                                         de mogelijkheid om voor het atelier uit te laden.
                                                     Meerdere ondergrondse parkeerplaatsen binnen een straal van
                                                     300m, naast parkeerfaciliteiten op de Zavel en Albertine.

                                   : Bus - Bushalte Cesar de Paepe // 48, centraal in het Brusselse openbaar
                                                  vervoer.

Gelieve een afspraak te maken, dit is mogelijk:

per telefoon: +32 / 474 11 67 37

per mail: info@doublebass.be

of door het contactformulier in te vullen: